Fii egoist, din când în când

Am fost legată la ochi. O senzație cât se poate de neplăcută să nu vezi. Si a durat doar 10 minute, nici măcar atât, pentru că am trișat, mi-am ridicat puțin masca, suficient cât să găsesc drumul spre locul meu. De parcă aș avea un loc al meu. A fost al meu pentru câteva ore. Nici nu l-aș fi vrut mai mult. E foarte interesant drumul pe care trebuie să-l parcurgi pentru a deveni”psiholog cu acte în regulă”. Acum când scriu, la doi pași de mine, două mămici caută printre lucrurile second aduse de voi, poate găsesc ceva de încălțat, sau poate o haină bună. Copilele se ceartă de la jucării. Dumnezeu a creat lumea și n-a fost mulțumit de ce fac oamenii, a dat potop și l-a salvat doar pe Noe și ai lui. I-a părut rău apoi și ca să nu mai fie tentat să-i elimine pe oameni, a pus pe cer curcubeul. El îi aduce aminte să oprească ploaia ca să nu mai fie potop. De la Noe încoace, tot harababură, oameni de toate felurile, săraci și bogați, buni și răi, inteligenți sau reduși mintal. Impreună trebuie să trăim, degeaba îi ignorăm pe cei care nu ne plac, comportamentul lor ne influențează într-un fel sau altul. Poți alege să te retragi din lume, da nu știu cât de sănătos e pentru tine. Dacă alegi lumea, atunci fii puternic și nu lua viața prea în serios că nici ea nu te ia pe tine. Te joacă cum vrea și cât vrea. Nu-i pasă că tu visezi să devii actor, ea te poate face vânzător de covrigi. I se pare ei că ți se potrivește mai bine. Poate e alegerea corectă, vrea să te scutească de dezamăgiri, ai fi fost un actor prost.

A venit la mine un tânăr părăsit de iubita lui. A vrut să-mi vorbească, pentru că suferea, spunea el. Mie mi s-a părut că doar se plictisește. Si s-a dovedit că am dreptate, după nici măcar o lună a găsit pe cineva care să-i readucă zâmbetul pe buze. Așa se iubește acum, scurt, intens și de multe ori. O singură iubire într-o viață de om e ceva rar și de domeniul artei mai mult. Depinde de fiecare cât și cum iubește, ideea e ca atunci când se termină să nu faci un capăt de lume din asta și dacă simți că nu poți trece peste, să apelezi la un specialist care să te ghideze. Un psiholog nu-ți va da rețete, te va îndruma doar. Tot tu vei fi cel care va găsi calea cea dreaptă.

Uneori e greu să alegi și fiind vorba de lucruri extrem de serioase nu poți nici să dai cu banul. Dacă ești inteligent, te poți baza pe intuiție, dacă nu, sfătuiește-te cu cineva. E greu să găsești un sfătuitor? Sună-mă pe mine, nu mă pricep nici eu la multe, dar pot să te ascult și poate vorbindu-mi îți vei da seama singur care e alegerea pe care vrei s-o faci. Dacă nu vrei să vorbești cu mine, scrie pe hârtie, scrisul te poate ajuta să te decizi. Nu lăsa nimic la voia întâmplării și mai ales nu-ți fie frică să faci alegeri. Dacă nu ai ales varianta câștigătoare, te poți opri sau te poți întoarce. Uneori :).Să nu dramatizăm și să nu exagerăm, atâta vreme cât viața nu o face în locul nostru. Când ea ne oferă de nu putem duce, atunci e greu. In cazul ăsta e nevoie de mai mult decât o discuție cu mine. E nevoie de oameni competenți care au studiat, au experiență și eficiență .

Jung spune că omul trebuie să fie adaptat în două direcții, o dată la viața exterioară-profesie, familie, societate, apoi la cerințele vitale ale propriei sale naturi. Neglijarea uneia sau alteia dintre aceste necesități poate duce la boală. Cu toate că atunci când neadaptarea sa atinge un grad mai înalt, orice om se îmbolnăvește, apoi eșuează și în viața exterioară, nu toți oamenii se îmbolnăvesc fiindcă nu fac față exigențelor exterioare, ci mai degrabă fiindcă nu se pricep ca prin adaptarea lor exterioară să ajute și la triumful corect al dezvoltării lor celei mai personale și mai intime. Degeaba sunt eu manager de companie și vânzările mele cresc de la an la an, dacă nevoia mea intimă de afectiune și apreciere nu este satisfăcută. Suferința mea se transformă în boală la un momentdat și nu mai pot fi managerul grozav de altădată, nu mi se mai pare interesant deloc. Ce fac atunci? Apelez la un psiholog care să mă ajute să înțeleg de ce dintr-odată nu mai vreau să fiu manager.

Fă-ți mici bucurii, nu aștepta să ți le facă alții. S-ar putea să aștepți inutil. Inconjoară-te de oameni care te fac să râzi, ține-i aproape și nu-i lăsa să plece. Sun rari. Nu te gândi nicio clipă ce vor zice alții. Tu nu vrei decât să râzi. Nu e treaba ta că unii nu pot înțelege nevoia ta de a te bucura. Trebuie să fii egoist, e esențial pentru sănătatea ta.